| Kontakt | Kenneln | Policy | Uppfödning |

Om kenneln

 

Kenneln är belägen ca 1 km utanför Järpen i Jämtland med stor tomt för hundarna att springa runt på.
De har alltid fri tillgång till hela huset och kommer väl överens med varandra, alla våra hundar sover gärna i möblerna och vi har alltid minst en som ligger och sover i knät.

Kennelns uppkomst, historia & hundar
Uppvuxen med hundar i familjen, först en schäfer vid namn Bitsie (född 1974) och därefter en underbar schäfer/collie blandning Tschaika (född: 1986) som öppnade mitt intresse för collie.
Men första egna hunden skaffade jag som 18 åring tillsammans med min nyvarande make år 1994, en blandras av schäfer, golden retriever, border collie & småländsk stövare som fick namnet "Dakari"  (Brown Daiquiri). Med honom tävlade jag mycket aktivt inom agility några år och han tränades även lydnad, spår och drag. Dakari var en hund som fick mig att lära mig allt om hundar mycket snabbt då han inte var någon "nybörjarhund".

1995 köpte jag min först rasrena registrerade hund - en brun new foundlandshund tik som hette "Chow Bears Go West" men vid nio månaders ålder i samband med första löpet visade det sig att hon hade ett kraftigt medfött hjärtfel och fick somna in redan som nio månaders.

Samma år 1996 köptes den första collien - "Wobbster's Born To Be A Winner" och han följdes sedan av en tik - Hillslättens Bless My Mistake som tyvärr hade HD grad 1 (hon löpte dock i samband med röntgen och hade jag vetat bättre hade hon röngats om innan hon återlämnades). Därför köptes en trf tik "Madonna-Minett" som hade samma far som Ettan, men ingen av dessa två har gått i avel.

2000 ansökte jag om kennelnamn och tanken var att jag skulle föda upp collie långhår och namnet var mitt tredje hands val.
Jag gillade egentligen inte riktigt namnet då men allt eftersom tiden gick så förälskade jag mig i det - och för mig idag betyder det nu små, tuffa och glada hundar.

Ödet ville dock annorlunda då första phalènen "Molargårdens Glans" gjorde entré 2001, han köptes som 7 månaders valp av min syster.
Det var inte meningen att han skulle stanna hos oss men både Midas och jag fattade snabbt tycke för varandra och jag kunde inte släppa honom.
Tur att man har förstående systrar.

Midas lyckades erövra ett cert på utställning som unghund, tränades i lydnad, men vi gjorde endast ett fåtal starter då mina nerver inte klarade av att tävla.

Midas dammades av sommaren 2010 som 9½ åring och ställdes som veteran bara på kul.

Han chockade mig genom på två utställningar sopa banan med de yngre och blev placerad som bästa han 2a båda dagarna med cert och erövrade därmed som nästan 10 åring sin Svenska Utställnings titel.

2003 fick vi äran att ta hand om en liten tik på foder åt kennel Molargården. Denna tik "Johtina's Sunlight Of June" fick en kull valpar där - Molargårdens M-kull.

Med Soya öppnades utställnings världen för mig och blev sedermera SUCh DKUCh IntUCh och svensk vinnare 2007, hon låg på Phalènesällskapets top-tio listan 3 år i rad.

Hon är mor till vår "B-kull" och där sparade vi "Blast From The Past" som delägs med kennel Lindilis.
Soya pensionerades från utställningar under 2008 eftersom hon inte riktigt tycker det är lika kul längre.SEUCh DKUCh SV-07 C.I.B
Johtina's Sunlight Of June

SEUCh DKUCh NordV-08 C.I.B
DKKLBCh DKKLBV-08
Kecil Real Blonde

2005 fick jag den stora äran att överta "Kecil Real Blonde" då hon var 13 månader från kennel Kecil i Danmark.

Samma år anlände phalène nr 3 - Soya sonen "Molargårdens Muskot" som egentligen skulle resa vidare till kennel Kecil i Danmark, men av olika anledningar så fick Scottie stanna hos oss. Han har till dags dato erövrat ett cert på utställning.

Blondie blev mor till vår första kull "A-kullen" 2007 och där gav hon oss lilla vackra "Avalanche" som är mycket lik sin mor till både utseende och sätt.
När Blondie återhämtat sig från valpkullen så började hennes makalösa resa mot championaten.

Sommaren/hösten 2008 erövrade Blondie snabbt både Danskt och Svenskt championat och hamnade lika snabbt på top tio listan i både Sverige och Danmark, den senare vann hon över sin mycket vinstrika mor MultiCh. Kecil Odds On Chance - och blev Dansk Klubb Vinnare 2008.
Blondie erövrade under 2008 många BIR i Danmark, Sverige och Tjeckien, 5 CACIB i dessa tre länder och blev även snabbt Dansk KlubbChampion. Dessutom blev Blondie även Nordisk Vinnare 2008.

Samma år (2008) lyckades "Avalanche" något som ingen av mina tikar tidigare gjort, hon blev BIM på HUND-08, och snodde åt sig sitt första cert och CACIB som unghund.
Därmed var hon kvalificerad till Crufts 2009, som jag dock valde att inte resa till.

Bell är en helt makalös liten tjej med en enorm glöd, dessutom är hon ganska egenkär, enligt henne finns ingen vackrare än henne och det har resulterat i att hon har fått en fanklubb som stadigt växer, både här hemma i Sverige och även utomlands - vilket glädjer mig enormt mycket. =)
Många mail har jag fått av folk som velat köpa henne, men hon kommer aldrig vara till salu. Hon äger mitt hjärta fullt ut.


SEUCh DKUCh NoUCh NordUCh C.I.B DKKLBCH
Thairghay's Avalanche
Under 2009 blev Bell både Dansk- och Svensk Champion och för andra året i rad BIM på Stora Stockholm (HundMässan) och återigen kvalificerad till Cruft's 2010.
Men resorna under 2010 med Bell gick till Danmark (WDS) där hon även erövrade Danskt Klubb Championat.
Senare visades hon i Norge där hon blev BT-2 och erövrade Norskt- Nordiskt- och Internationellt Championat. Hennes handler var Solveig Pyykkö, som jag är förevigt tacksam mot, likaväl Bitte Sölvber, Kennel Zkarabi'z som gjorde det möjligt och tog med Bell dit.

I mars 2009 fick "Soya" sin sista kull, eller mer rätt sin sista valp med en noga utvald hane, en första generations phalène boende i Danmark.
Valpen fick heta "Causing A Commotion" eftersom det uppstod komplikationer då Mira var ensam valp och vägde 240g, på tok för mycket för pyttelilla Soya att föda fram själv.
Soya har tidigare blivit snittad en gång så jag valde att låta kastrera henne.

Mira är en liten klon av sin mamma och påminner även mycket om sin far, hon bor hos en underbar fodervärd i Umeå.

2010 blev hon, på endast 3 utställningar utnämnd till Danmarks 10:e mest vinstrika tik.
Under 2011 blev Mira dubbel champion, Svenskt och Dansk och är nu endast ett CACIB ifrån att erövra CIB titeln, men sen får utställningarna vänta lite eftersom hon fick sin första kull, i-kullen, hösten 2012.

Med min E-kull, född 30 december 2009 ville jag prova något nytt och för mig även spännande, därför använde jag en papillon hane till Ch. Kecil Real Blonde, det resulterade i tre helt underbara valpar både mentalt och exteriört.
Där sparades en hane Energizer på foder samt en tik Eclipse (Misty) på delägarskap med Kennel Zenitzias - båda två papillon och numer är vår lilla skara även utökad med papillon.

Earthquake - phalène tik - flyttade som 1½ åring till kennel Vindarna Viskar och kommer att bli grunden till deras phalène uppfödning. Flame blev Svensk Utställningschampion blott endast 2½ år gammal.

Misty ställdes första gången våren 2012 och fick då ck och blev 2a i öppenklass, tyvärr ej placerad i BT-klassen, men detta var över min förväntan då konkurrensen var hårt.

Generationerna fortsätter
Vår första andra generationare av Thairghay's phalèner föddes 21 december 2010 undan Avalache, tyvärr förlorade vi de båda tikvalpar, en pga kalkbrist hos mamman, en direkt vid födseln och nr 2 valde vi att låta somna in då hon var 10 dagar gammal. Kvar blev en vit/röd hane som döptes till Final Fantasy, Khash blev nästan en klon av sin mor med samma gigiantiska öronlappar.
Vi att ha honom kvar hemma, trots att jag egentligen inte vill ha alltför många hanar hemma, men jag kunde inte motstå denna lilla gosse.

På sin absolut första utställning i april 2012 erövrade han cert och blev Bästa hane och BIM.

I maj 2012 föddes Khash's första avkommor, 1 hane och 4 tikar, hos Kennel Alice In Chains, där vi är stolta att få äran att få deläga en av tikvalparna som kommer heta "Alice In Chains Bring Me Khash".
I Khash's andra kull samma år hos Angelluck's kennel fick vi äran att vara delägare på en söt liten vit/röd tik "Angelluck's Ofelia Fantasy Girl".

I augusti 2012 var hemlighetsmakeriet på hög nivå då vi fick uppfylla en dröm jag haft länge, att få importera min första alldeles egna hane.
Jag flög ner till Marlies och Yvonne Weber i Tyskland och hämtade hem den mest underbar och charmig classic tricolour phalène pojken vid namn "Beltane Vom Schwabenhof", han är född i mars 2012 och är efter papillon linjer.
Far till honom är MultiCh. Starblaze Hugo Boss, en i Europa under 2012 mång BIS-placerad hane från Australien som jag beundrat sedan jag såg honom första gången.
När jag såg Tooki på bild första gången försommaren 2012 hade jag överhuvudtaget ingen som helst aning om vilka som var hans föräldrar, jag visste bara att mitt hjärta var sålt.

Tooki har allt som jag önskat mig, han rör sig lätt och ledigt, dessutom är han otroligt snäll och vänlig mot allt och alla, nyfiken och frågar ständigt vad vi ska hitta på och gör allt man ber honom om med en svansviftning och vad vi kallar Tooki-love, dvs man gör en sak tex ligger så man får fota en bild för sen ska det pussas och gosas i massor.

I och med att Tooki är helt obesläktad med mina och efter välkända linjer världen över så är jag mycket spänd över vad han kan göra för nästa steg i min avel.

Tunga beslut 2013
Hösten 2013 tog jag det tunga beslutet att ta en paus i min uppfödning för en tid. Kanske kommer vi igen, kanske inte. Det får framtiden visa.
- Varför? Jo efter två oerhört komplicerade valpningar som höll på att kosta mig mina älskade tikar (samt ytterligare en kull som dog i livmodern där modern kunnat dö av likförgiftning), sista kullen blev dygnet runt matning så känner jag att jag behöver några år för att ladda om batterierna igen och tycka att det är kul.
Visst, jag älskar att ha valpar men minnet av att hålla på att förlora tre tikar är för starkt.
Så under hösten beslutade jag därför att överlåta fodervärdshundarna, de delägda har jag blivit övertalad av mina delägare att behålla (tack vänner).

Två av mina hemmavarande tikar har pensionerats under hösten och ytterligare en kommer att pensioneras - hon kommer lånas ut till en uppfödarkollega därefter är även hon pensionär, inga fler avelstikar i lämplig ålder hemma på något år och därmed avslutas ytterligare ett kapitel i Thairghay’s historia.

Mina hanar Scottie, Khash och Tooki (Frasse är såld) kommer dock att finnas tillgängliga i avel för lämpliga tikar så var inte rädd att fråga..

2015
Jag fick frågan av en kär vän om jag ville låna hennes lättvalpade tik Zenitzias Alice In Chains för en sista kull, hon parades med vår Beltane vom Schwabenhof - en risktagning då föräldrarna är första generations phalèner, vi fick en tikvalp som ploppade ut på 20 minuter - valpen fick heta Lonestar och med henne (vad hon än bestämmer sig att bli) så öppnar vi upp dörrarna igen för för uppfödning.

 
 
 
 

Resten är oskrivet och ligger i vår framtid